FAQ

Få svar på de mest stillede spørgsmål

1Hvor længe gløder en smokepin?
En smokepin brænder ca 1 cm på 6 minutter under rigtige forhold.
2Kan man få smokepins i andre træsorter end bøg?
Nej. Grunden til dette er at det ikke giver nogen forskel i smag. Dette er gennemtestet i 4 ovne, samtidigt, med samme fisk/kød med der har fået præcis samme behandling. Disse blev røget med smokepins i 4 forskellige træsorter bøg, rødel, enebær, bøg med kogler og krydderier. Duften af røgen var forskellig, men 10 testpersoner kunne hverken se eller smage forskel. Fisken/kødet optager  kun røgsyre under røgning. Røgsyre er røgsyre ligegyldigt hvilken træsort der bruges.
Konklusionen er at dette er noget producenterne af flis og smuld har indbildt forbrugerne for at sælge mere og dyrere. Dette er så blevet gentaget så mange gange, at det er blevet en sandhed. For Smokepins.com er denne opdagelse absolut ikke en økonomisk fordel, men vi vil ikke videregive/spinde gull på en løgnhistorie. Om forskellige træsorter giver en forskel ved varmrøgning er ikke testet.

Hvordan koldrøger man?

Koldrøgning kræver lidt tålmodighed, men meget lidt arbejde.

1. Saltning.

Der kan tørsaltes eller lagesaltes. Tørsaltning forgår ved at dække ferskvaren med grovsalt + evt krydderier. saltningstiden er mellem 4 og 8 timer afhængig af tykkelsen på varen. Ved lagesaltning opløses 200 gr salt og 20 gram sukker i koldt vand. Saltningstid er 6-12 timer. Fordelen er ved lagesaltning er at salt indholdet bliver det samme i hele varen.

2. Tørring

Den saltede ferskvare tørres af med avispapir, og lægges til tørre et køligt sted f.eks køleskab. Her kan den ligge i 1-3  døgn. Jo tørrere varen er desto bedre optager den røg.

3. Røgning.

Varene lægges nu i en kuglegrill, eller hænges op i et dertil indrettet stativ med en  plasticpose/papkasse over. En smokepin antændes og flammen blæses ud. Hele ringen i smokepin skal gløde. Smokepin sættes nu på det vedlagte stativ i bunden af "ovnen" med gløden op. En meget lille åbning nederst og øverst i "ovnen er nødvendig. Der skal kun "piple" røg ud. Ved for meget luft brænder smokepin ud for hurtigt. Røgningstid er ca 31/2 til 4 timer (3 smokepins).   Hvis en mere intens røgsmag ønskes eller der røges store stykker (f.eks dyrekøller o.l) bruges flere. Der skal kun afbrændes 1 smokepin ad gangen.

4. Modning.

Modning kan forgå ved at man lader varene hænge i "ovnen" eller et andet dertil indrettet sted. Røgsyren fordeler sig i denne proces til  hele varen. Dette tager typisk 1 døgn. Der er dog intet i vejen med at spise varen umiddelbart efter røgningen, men den bliver bedre af modningen.                                                 P.s læg ikke varen til modning i køleskab, da alle andre ting du har i køleskabet kommer til at smage af røg