Dansk firma med rødder i Norge og Sverige,
gør koldrøgning simpelt.


Passioneret fluefisker søgte nye madoplevelser

Jeg hedder Ole Gravrok og er passioneret fluefisker. Hver sommer er jeg på turer i Nordnorge i området Narvik/Harstad/ Kiruna på jagt efter ørred. I tillæg fisker jeg i Danmark både i å, ved kysten og put & take. Med denne passion kommer der også flere fisk i fryseren end jeg kan spise, og man kan også gå hen og blive træt af sine egne madopskrifter.

Koldrøget fisk er svær at blive træt af

For nogle år siden bestemte jeg mig derfor for at bygge en røgeovn, da koldrøget fisk er svær at blive træt af. I tillæg tager røget fisk også “muddersmagen” væk fra P/T ørrederne og desuden var fryseren fyldt til randen. Efter lidt søgning på nettet fandt jeg en opfinder, der hed Henriksen, som påstod at man kunne røge hvor som helst ved hjælp af hans røgecylindre. I tillæg påstod han at det kun tog 3-4 timer at koldrøge 4-5 kg fisk. Det kunne jo ikke passe, da alle vidste at røgening foregik i en røgeovn med tilhørende afkølingsrør og afbrændingskasse, og at røgetiden var ca. 24 timer. Det var jo derfor alle sagde, at fiskene skulle være minimum omkring 3 kg for at det kunne betale sig at koldrøge. Det skulle dog prøves, før jeg begyndte at bygge røgeovn.

En stensikker metode

Jeg købte 30 af hans røgecylindre, og til min store forundring fungerede det hver gang. I mine øjne betragtede jeg efterhånden disse røgecylindre som den største opfindelse siden “hjulet”. Cylindrene kom med på vildmarksture i Norge, hvor jeg nu kunne konservere fiskene fra mine hemmelige steder på fjellet. I løbet af det næste år fik jeg koldrøget 40- 50 kg ørredfileter og metoden var stensikker, ligegyldigt hvor jeg var. Det gav også mening at koldrøge fisk fra 0,5 kg og op, og disse mindre koldrøgede fisk smagte betydeligt bedre, end det der kan købes hos en fiskehandler.Den hemmelige "opskrift"

Da jeg ikke havde flere cylindere ringede jeg til Henriksen for at bestille flere. Han fortalte mig, at han havde andet at lave end røgecylindre, og derfor havde nedlagt produktionen, hvorefter han tilførte,....”men du kan jo lave dem selv”...... Det fungerede bare ikke. Da jeg efter længere tid gav op, ringede jeg til Henriksen igen for at bede om hjælp til fremstillingsprocessen. Han var imidlertid desværre afgået med døden.

Nyudviklet Smokepins™

Lige som mange andre skrev jeg på diverse fora for at finde ud af, om andre producerede dem. Hver gang fik jeg svar om, at jeg kunne bruge andre bøvlede, dyre og tidskrævende metoder til at koldrøge, ingen nævnt og ingen glemt!
Efterhånden fandt jeg ud af en måde hvor jeg kunne producere disse cylindre til mig selv. Det fungerede, selv om det nok kun ville være Storm P der synes at det var smart.
Denne metode er nu blevet udviklet igennem nogle år med de op og nedture der skulle til, og nu er produktet “Smokepins™” på markedet . Alle har dermed mulighed til at få den samme A-HA oplevelse som jeg, da jeg modtog min første levering fra Henriksen.

Stemningsbilleder